Artvinliler  Vakfı

7 MART GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN

7 MART GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN


Türkiye Cumhuriyetinin bir bireyi olarak Artvinli olmaktan gurur duyduğum serhat ilimizin düşmandan kurtuluşunun 100. yılını idrak etmekteyiz.

Doğduğum şehirdir Artvin. Ne kadar uzakta olsak bile derdi derdimiz,sevinci sevincimizdir aziz şehrimizin.

Köle edilemeyen bu millet kendi geleceğini canlarını vererek inşaa etmişlerdir. Aziz şehitlerimize minnet borcumuz vardır. Milletimizin İnsani ve İslami bir hayat sürmesi ana amacımızdır.

Cennetin çocuklarını bu vesileyle canı gönülden selamlıyorum.

Hali hazırda İstanbul’da bulunan Artvinliler Vakfının ( FATİH VAKFI) başkanlığını icra ediyorum. 1988 yılında 26 Artvinli gönül insanının kurmuş olduğu vakfımız geçen 33 yılına 20 bin Artvinli öğrenciye burs imkanı sağlayarak destek olmuştur. Bugün bu öğrencilerimizi devletimizin etkin kademelerinde görmek bizi hem gururlandırıyor hem de umutlandırıyor. Bu vesileyle kurucularımızı minnet ile yad ediyorum. Ahirete irtihal etmiş büyüklerime Rabbimden rahmet diliyorum.

Son olarak kurtuluş günün kutlu ve mutlu olsun Artvin. Ayyıldızlı bayrağın altında geleceğin ilelebet olsun Artvinç

Selam ve dua ile .....

Artvinliler Vakfı
Mütevelli heyet adına

Mustafa Yerli




Artvin Ormanları

Prof. Dr. Sinan GÜNER

Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi

08000- Artvin

 

Artvin İli Türkiye’nin kuzey doğusunda yer alan sınır bekçisi serhat şehrimizdir.  Deniz seviyesinden başlayarak derin vadilerden geçip dağlara doğru yükselen bir coğrafyaya sahiptir Artvin. Bu nedenle “Göğe Komşu Topraklar” denildi Artvin’e.  Dağlarda birikip vadiler boyunca çağlayan coşkun akan dereler, ırmaklar ve Türkiye’nin en hızlı akan nehrini göllere çeviren barajlar “su ve enerji” şehri ismini verdi Artvin’e. Dik ve derin vadiler 'Kahve ikram ettiler, fincanı koyacak düz yer bulamadık” dedirtmiştir Evliya Çelebi’ye Artvin.  Artvinlinin misafirperverliği ve hoşgörüsü “Artvin’e bir gelen bir de giden ağlar” dedirtmiştir yol Artvin’den geçenlere. Denizden dağlara ve iç kesimlere doğu gidildikçe değişen iklime bağlı olarak oluşan peyzajlar ve buna bağlı olarak her bir vadide farklılaşan kültürel hayat “Bütün iller birbirine, Artvin ise sadece kendine benzer” sözünü yer ettirmiştir bütün Artvin’de.  

Artvin ilginç ve sakladığı gizli hazineleri ile bir o kadar da keşfedilmeyi beklemektedir. Hemen her köyünde henüz gün yüzüne çıkmamış tarihi kaleler, dini yapılar, hanlar hamamlar bulunmaktadır. Artvin İlinin sadece kendisine benzer olmasının en önemli nedenlerinden birisi de sahip olduğu ormanlarıdır. Artvin ormanları bilinen veya keşfedilmeyi bekleyen çok sayıda ekolojik ve ekonomik değerleri barındırmaktadır.

 

Ormanı,  eti ve kemiği gibidir Artvin’linin

Ormanlar, ağaçlar, çalılar, otlar,  hayvanlar, mantarlar, mikroorganizmalar gibi birçok canlı varlık ile toprak su hava gibi cansız varlıkları bir arada bulunduran bir ekosistemlerdir.

Artvin’de ormanları sahil kesimindekiler “dağ”, iç kesimler “meşelik”, Gürcü kökenliler “tğe” Laz kökenliler “Germa”, Hemşin Kökenliler “Sakut”       şeklinde ifade ederler.  Artvin köylerinde ikamet eden sakinler ile ormanlar iç içe barışık haldedir. Temiz havanın, oksijenin kaynağı olduğunu bilir. Her tarafı ormanlarla çevrili olan ilimizde orman idaresi de ilin en ücra köşelerine kadar teşkilatlanmıştır. Artvin ikamet eden hemen herkesin bir şekilde ormanlarla ya da orman kuruluşları ile mutlaka bir şekilde yolları kesişmiştir. Orman işletmelerine ya iş yapıp gelir elde etmişlerdir ya da Orman işletmelerinde işçi veya memur olmuşlardır. İlde ikamet eden her bir ailenin mutlaka orman idaresinde çalışan yakın bir akrabası veya arkadaşı vardır. Artvin ilinin 9 ilçesine bağlı 320 köyünün tamamı orman köyüdür (Url 1).  Orman köyü olması köyün bir ormanın olduğunun göstergesidir. Artvin köylerinde ikamet edenler orman köylüsüdür. Orman köylüsü şehirdekilere göre ormanlardan yararlanma hususunda daha avantajlıdır. Orman köylüsü ormanda yapılacak ağaçlandırma işlerinde, bakım ve gençleştirme kesimlerinde öncelikli iş sahibidir. Orman köylüsü demek yapacağı evin kerestesini kışın yakacağı odunu daha ucuza temin etmesi demektir. 

 

Artvin’in %57si orman alanıdır…

Türkiye arazilerinin %29’u orman alanları ile kaplı iken Artvin İli arazilerinin %57’si orman alanları ile kaplı durumdadır. Toplam 710.913 ha yüzölçümüne sahip Artvin ilinin 403.695 ha ı orman alanları ile örtülüdür (Şekil 1).

 

Şekil 1. Artvin ilinde orman alanları (Url-2)

 

Artvin Ormanlarının %72’ si Ekolojik Ormandır.

Artvin orman alanlarının 293.388 ha (%72)  büyüklüğündeki bölümü ekolojik ve sosyo-kültürel fonksiyonlu orman alanlarıdır.  Ekolojik ve sosyo-kültürel fonksiyonlu alanlar odun üretiminden daha ziyade milli park, tabiat parkı, toprak ve su koruma alanları, erozyon önleme sahaları, estetik görünümlü dinlence eğlence alanları, bilimsel fonksiyonlu araştırma alanları gibi odun üretimi dışında insanoğluna hizmet sağlayan alanlardır. 110.307 ha’lık bölümü ise ekonomik fonksiyonlu olarak işletilmektedir (Url-2). Yani Artvin orman alanlarının %28’inde bakım ve gençleştirme amacıyla kesimler yapılmaktadır. 

Artvin Ormanlarında biriken ağaç serveti (ormanda dikili vaziyette duran tüm ağaçların toplam odun hacmi) toplamda 57.811.451 m3’tür. Bu ağaçların yıllık hacim artımı ise 1.259.745 m3’tür. Orman yönetim planlarına göre ilde gerçekleşen yıllık kesim miktarları (eta) ortalama 345.095 m3 olarak planlanmıştır ve Artvin ormanları piyasaya yaklaşık olarak her yıl bu miktar kadar odun hammaddesi sağlamaktadır (Url-2).

 

Her köşesinde varlığını hissettiren bir Orman Teşkilatı Artvin Orman Bölge Müdürlüğü

Ormanlar, Orman Genel Müdürlüğüne bağlı Orman Bölge Müdürlükleri tarafından idare edilmektedir.  Türkiye ormanları 28 Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir.  Bunlardan biri olan Artvin Orman Bölge Müdürlüğü il sınırları ile bütünleşmiştir. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü 04.08.1967 tarihinde faaliyetlerine başlamış ve Çoruh barajları ve Hidroelektrik Santralleri projesi için kurulmuş DSİ 26. Bölge Müdürlüğü kuruluncaya kadar ildeki tek bölge müdürlüğü olarak faaliyetlerine devam etmiştir.

Mevcut durumda Artvin Orman Bölge Müdürlüğü teşkilat yapısına tamamlamış durumdadır. 12 Adet Şube Müdürlüğü, 1 Adet Etüt Proje Baş Mühendisliği, 6 Adet Orman İşletme Müdürlüğü ve 45 adet Orman İşletme Şefliği, 2 Adet Fidanlık Şefliği, 4 Adet ATM Şefliği, 1 Adet Kadastro Şefliği ve 1 Adet Elektronik Haberleşme ve Atölye Şefliği ile ilin hemen her köşesinde hizmetlerini sürdürmektedir (Url-2).

 

Türkiye’nin biyolojik rezerv alanı, Milli parkları, Tabiat parkları ve Tabiat anıtları ile öne çıkan bir ildir Artvin.

Türkiye’nin en fazla özel nitelikli alanlarına sahip illerinden birisidir Artvin.  Milli parklar, tabiat parkları, tabiatı koruma alanları, keşfedilmeyi bekleyen tabiat anıtları gibi özel nitelikli korunan alanlara sahiptir.  

Artvin ilindeki özel nitelikli alanlardan belki de en önemlisi UNESCO’nun İnsan ve Biyosfer Programı içerisinde tescil edilmiş ve Türkiye’de de tek olan “Camili Biyosfer Rezerv Alanı”dır.  

Şavşat İlçesinin “Karagöl- Sahara- Milli Parkı”, Yusufeli İlçesinin “Kaçkar Dağları Milli Parkı” ve Merkez İlçesinin “Hatila Vadisi Milli Parkı” ile ülkemizde yer alan 44 adet milli parkın 3’üne birden sahip tek kenttir Artvin (Url-3).

Balıklı-Güneşli Şelaleleri, Borçka Karagöl,  Ardanuç Cehennem Deresi Kanyonu, Yusufeli Altıparmak Köyü ve Tavşanlı Tabiat Parkı olmak üzere toplam 5 adet tescil edilmiş tabiat parkı bulunmaktadır. Ardanuç Cehennem Dere Vadisi aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tescil edilmiş ildeki tek sit alanıdır (Url-4).

Kamilet Doğu Kayını, Melodere Doğu Ladini, Murgul Kabaca Porsuk ağacı, Şavşat Yamaçlı Armut ağacı gibi tescil edilmiş ve tecil edilmeyi bekleyen tabiat anıtları bulunmaktadır.

Camili Efeler Ormanı,  Camli -Gorgit ve Çamburnu Tabiatı Koruma alanları da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından tescil edilmiş özel nitelikli alanlardır(Url-3).

 Yaban keçilerinin geliştirilmesi için ise Artvin Yusufeli Çoruh Vadisi Yaban Hayatı Geliştirme Sahası adı altında genişçe bir alan koruma altına alınmıştır.

Artvin kent ormanı ve ilin hemen her bir köşesinde orman alanlarındaki mesire yerleri ve seyir terasları da ilgi çekmektedir.   Son zamanlarda tesis edilmeye başlanan Artvin Çoruh Ekoturizm Projesi ile Borçka ve Deriner Baraj göllerinin etrafındaki orman alanlarında yürüyüş yolları ve kamp alanları tesis edilmektedir. Bitirildiğinde ise Türkiye’nin en uzun ekoturizm yolu olacaktır.

 

Farklı Ekolojik Ortamlar, Biyoçeşitlilik ve Ormanlar

Hopa ilçesi yılda 2000-2500 mm/m2 yağış alırken, denize paralel dağlar bu yağışın iç kesimlere ulaşmasını kısmen engellemekte ve buna bağlı olarak yağış miktarı Merkez İlçesinde yılda 600-650 mm/m2ye, Yusufeli ilçesinde ise 300-400 mm/m2 ye düşmektedir. Deniz seviyesinden bir anda 2000 m yükseltilere, iç kesimlerde ise 3900 m’lere kadar yükselen dağlar farklı yağış miktarları ve farklı sıcaklıklar ile birlikte adım başı değişen ekolojik ortamlar oluşturmaktadır.  Artvin’de nemli, yarı kurak, kurak ve Çoruh vadisinde Akdeniz iklimi olmak üzere dört farklı iklim tipi aynı anda yaşanabilmektedir. Bunun bir sonucu olarak oldukça zengin farklı türlerin karışımlarından oluşan farklı orman çeşitleri ile karşılaşılmaktadır.  

Adım başı değişen ekolojik ortamlarla birlikte oluşan ormanlarda zengin bir bitki ve hayvan çeşitliliği oluşmuştur. Bitki çeşitliliği bakımından Artvin, 137 familya ve 761 Cinse ait olmak üzere sahip olduğu toplam 2727 adet doğal bitki taksonu ile Türkiye’nin en zengin ili konumundadır. Bunlardan 198’i endemik, 302’si endemik olmayan nadir olmak üzere 500 âdeti risk altındadır (Eminağaoğlu, 2015). Bunun yanısıra216 adet kuş türünün olduğu tespit edilmiştir (Göktürk ve ark. 2008). Yaban hayatını dağ keçileri, ayı, hınzır, vaşak, tilki, sansar, kurt vb türler oluşturmaktadır ve son zamanlarda popülasyonları da artmıştır.

Artvin ilinde görülen farklı ekolojik ortamlarda kızılağaç, kestane, kayın, göknar, ladin ve sarıçam gibi ağaçların geniş alanlarda hakim olduğu saf ve karışık ormanlar kurulmuştur.

 

Sahilin hızlı gelişen kızılağaç ormanları dikkat çekiyor

Artvin ilinde doğal olarak yayılış yapan ve orman kuran kızılağaç türü Sakallı kızılağaçtır. Sakallı kızılağaç Arhavi, Hopa Kemalpaşa ve Borçka ilçesinde deniz seviyesinden 500-600 m yükseltilere kadar topluluklar halinde orman alanı kurarken, ormanın üst sınırlarına kadar münferit veya guruplar halinde çıkabilmektedirler. Merkez ilçesi ve Ardanuç ve Yusufeli de dere kenarlarında guruplar ve daha çok guruplar halinde görülmektedirler.  Türkiye’nin en değerli kızılağaç ormanları Arhavi ilçesinde yer almaktadır. Yayılış alanlarından da görülebileceği üzere nemli ve rutubetli ortamlar ile taban suyu seviyesinin fazla olduğu yerleri tercih etmektedirler. Sakallı kızılağaçlar hızlı gelişen orman ağacı türlerimizdendir.  Kontrplak, kaplama, yonga levha, kurşun kalem, kibrit, kasa, ev aletleri ve mobilya sanayiinde kullanılmaktadır. Kuru iklime sahip bölgelerde inşaat malzemesi ve maden malzemesi olarak da kullanılabilmektedir. 30-40 yıl gibi kısa sürelerde kesimlik çağına ulaşması orman idarecilerinin dikkatini çekmiştir. Ürettiği odun hammaddesini ekonomiye kazandırabilmek amacıyla ağaçlandırma faaliyetlerine hız verilmiştir. Kızılağacın önemli bir özelliği de öncü tür olmasıdır. Terkedilen tarım alanlarını veya açık alanları hemen kısa sürelerde işgal etmektedir. Müdahale edilmediği takdirde birkaç yıl içerisinde tarım alanlarını orman vasıflı alanlara dönüştürebilmektedir. Bu nedenle kızılağacın yaygın olduğu sahalarda Orman idareleri ile vatandaşlar arasında mülkiyet problemleri yaşanmaktadır. Kızılağacın toprak ıslah edici özelliği de bulunmaktadır. Baklagiller gibi köklerinde bulunan azot bağlayan bakterilerle kendi azot ihtiyacını karşıladıktan sonra toprağı da azot bakımından zenginleştirmektedir. Kızılağaçlar bir nevi doğal azot gübresi özelliği göstermektedirler.

Dünyada en yükseğe çıkabilen kayınlar Artvin’de

Artvin ilinde doğal olarak yayılış yapan kayın türü Doğu kayınıdır. Yerelde gürgen ağacı olarak bilinir.  Tomruğu mobilyacılıkta, kaplama ve parke üretiminde tercih edilmektedir.  Genellikle nemli iklimlerde ve derin topraklarda gelişir. Hopa, Kemalpaşa ve Arhavi’de 500-600 m yükseltilerde topluluk oluşturarak üst orman sınırlarına kadar çıkar ve arka yamaçlara sarkar. Arhavi de Balıklı Köyü ile Borçka ve Murgul ilçelerinin kesiştiği 1800- 1900 m yükseltilerdeki tepelerde çoğunlukla saf ormanlar kurar. Balıklı ve Karadağ’da kurmuş olduğu ormanlar yöredeki en verimli kayın ormanlarıdır.  Bunların yanısıra Borçka İlçesinde Güreşen, Yeşilköy’de, Artvin Merkezde Saçinka ve Genya dağında da ekonomik değeri bulunan saf ormanları bulunmaktadır.  Dünya üzerindeki en yüksek yayılışını çalı formunda Yusufeli İlçesi Özgüven köyü Ciro Şelalesinin altlarında 2350-2400 m yükseltilerde yapmaktadır.  Borçka ve Artvin Merkezde doğu ladini ve göknar ormanlarında karışık halde bulunur.  Sahil kesiminde ise gürgen ve kızılağaçlar ile karışık ormanlar kurar.

Çam sakızı veren Ladin ağaçları farklı bir değer katmaktadır Artvin iline

Arz üzerinde sadece doğu Karadeniz Bölgesi ve Kafkaslarda yayılış yapan doğu ladini ormanlarının önemli bir bölümü Artvin İlindedir. Genelde sahile bakan yamaçlarda olan doğu ladini Çoruh vadisi boyunca iç kesimlere Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli’ne kadar yayılmıştır. Arhavi’de üst orman zonunda az miktar bulunurken, Borçka ilçesinde doğu kayını ile Artvin’e doğru gittikçe sarıçam, kayın ve göknarlar ile Ardanuç, Şavşat ver Yusufeli’de Sarıçam ve göknarlar ile ormanlar kurar. En güneydeki yayılışını Yusufeli’nin yüksek kesimlerinde yapar. Hatila Vadisi, Otingo Vadisi, Meydancık, Veliköy, Aşağı Irmaklar, Karanlıkmeşe de saf değerli ormanları bulunur. Ardanuç Karanlıkmeşe ormanlarının verdiği kereste müzik aletleri yapımında nam salmıştır.  Yörede “köknar” ağacı olarak isimlendirilmiştir.  Meşhur çam sakızı bu ağaçların gövde ve dışarıda kalmış köklerinden toplanır. Dünyada ladin türleri arasında en küçük ibre yapısına sahip olan türdür. Doğu ladini tomruklarından önceleri köy ve yayla evlerinin çatıları, saç ve kiremit olmadığı zamanlarda, kerestesinin ayrılması ile oluşan pedavra ile örtülürdü. Odunu sarımsı-beyaz renkli ve yumuşak olup selüloz ve kereste sanayiinde yoğun olarak kullanılmaktadır.

Soç (Göknar) ormanları tabakalı yapısıyla iç kesimlerin ormanlarına ayrı bir değer katmaktadır.

Artvin ilinde yayılış yapan göknar türü Doğu Karadeniz Göknarı’ dır. Yerelde “soç” olarak isimlendirilir. Köknar olarak bilinen ladin türü ile karıştırılmaktadır.  Ladine göre ibreleri daha uzundur ve ibrelerinin altında beyaz renkli stoma bandı bulunur. Karadeniz ardında hemen her tarafta yaygın olarak doğu ladini ve sarıçamlar bazen de kayınlar ile karışık halde ormanlar kurar. Göknarlar ışıksızlığa en fazla tahammül gösteren türlerden biridir. Bu nedenle göknarın bulunduğu orman alanlarında tabakalılık bulunmaktadır. Ardanuç Ovacık Ardanuç Tepedüzü, Artvin Ortaköy, Şavşat Sahara-Karagöl Milli Parkı Veliköy, Meydancık mevkilerinde saf ve bakımlı ormanları bulunmaktadır.  Göknarın beyaz renge çalan odunu yumuşak ve dayanıksızdır. Odununun beyaz rengi ile doğrama ve mobilya sektöründe kullanılmaktadır. Külek, kürek, elek gibi malzemelerin yapımında da yoğun olarak kullanılmıştır.

 

Akdeniz misafirleri: Fıstık çamı ve Sandal Ormanları

Çoruh Vadisinde vadiye yakın bazı bölgelerde Akdeniz iklimi görülmektedir. Buna bağlı olarak da yine lokal olarak defne, laden, peruke çalısı, sumak, ve sandal gibi Akdeniz kökenli türlere Çoruh Vadisi boyunca Yusufeli’ne kadar rastlanılmaktadır. Özellikle zeytin ağaçlarının bu bölgede yetişmesi bunun bir göstergesidir. Artvin Merkez Fıstıklı Köyünde yer alan Fıstık çamı orman deniz seviyesinden 100 ile 300/400 m arasında topluluklar kurmuştur. Gen Koruma orman olarak ayrılmıştır. Şemsiye şeklindeki forumları ile yörede adeta Akdeniz havasını yaşatmaktadır. Hemen yanı başında bulunan Hatila Vadisinin girişindeki sağ ve sol yamaçlarında ise keşfedilmeyi bekleyen ilkbaharda kırmızı, sonbaharda beyaz renge bürünen gövdelere sahip yaşlı sandal ormanları bulunmaktadır.

 

Sarıçam ormanları sahilden dağların zirvelerine kadar her yerdedir.

Asıl yayılışını 1000 m’nin üzerinde yapmasına rağmen sahilde Hopa Çamlıköy’de ve Arhavi’de İsina tepesinde orman formunda toplulukları bulunmaktadır. İç kesimlerde de 1000 m. nin altında hemen her yerde sarıçam topluluklarına rastlanılmaktadır. Bunun ana nedeni tohumunun kanatlı olması ve uzak mesafelere kadar ulaşabilmesidir.  Terkedilen tarım alanları veya otlatılmayan veya biçilmeyen çayırlıkları ışık ağacı olması ve hızlı büyümesi nedeniyle hemen işgal etmektedir. Yörede asıl yayılışını ve kaliteli ormanlarını Artvin Merkez Ardanuç, Şavşat ve Yusufeli ilçelerinde 1000 m den daha yüksek mıntıkalarda özelikle alpin kuşağından önceki üst orman zonunda yaparlar. Gövdesi tilki sarısına benzediği için sarıçam adını almıştır.  Sert ve lifli odunu nedeniyle kerestesi yöredeki diğer ibrelilere göre daha değerlidir.

 

Kestane ormanları yörenin ballarına tatlı bir acılık vermektedir.

Saf halde Borçka- Çifteköprü’ de güzel bir ormanı bulunmaktadır. Kayın, kızılağaç ve gürgen ağaçları ile sahil kesiminde,   ladin ve kayın ile iç kesimlerde karışıma girerler. İlkbaharla beraber açan beyaz çiçekleri yöredeki doğaya ilkbaharda farklı bir renk vermektedir. Keskin bir aroması olan çiçekleri arıcık için bir fırsat olmuştur. Özellikle Borçka ve Murgul’daki kestane ormanlarından alınan ballar ülkenize nam salmıştır. Meyvesi de yöredeki halk için önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Ancak son zamanlarda görülen kestane dal kanseri ve mürekkep hastalıkları nedeniyle kestane ormanları tehdit altındadır.

 

Meşe ormanları yamaç arazilerde erozyon bekçileridir.

Ülkemizde 17 farklı tür ile temsile edilen meşelerden (Akkemik,2018)  Sapsız Çoruh Meşesi, İspir Meşesi ve Doğu Karadeniz meşesi Artvin’de doğal olarak yayılış yapmaktadır Bunlardan Sahil ve Borçka Karagöl, Murgul Başköy ormanlarında 1000-1200 m yükseltilerde görülen Doğu Karadeniz Meşesi endemiktir. Genel olarak yörede “pelit” olarak isimlendirilirler. Artvin’de özellikle iç kesimlerde kurakça bölgelerin tamamında 1200 m yükseltilere kadar meşe ormanlarını görebilmekteyiz.  Kerestelik odun verebilecek meşe ormanlık alanları yok denecek kadar azdır. İldeki insanlar uzun yıllar boyunca yakacak odun ihtiyacını meşelerden sağlamıştır. “Neker” ismini verdikleri yapraklarını da dalları ile beraber kesip kışın hayvan yemi olarak kullanmışlardır.  Sürgün verme özelliğine sahip olduklarından kesildikleri yerlerden yeni dallar oluşturup çalı veya ağaççık formunda hayatlarına halen devam etmektedirler.  Derinlere kadar ulaşan kökleri ile yamaç arazilerin topraklarını erozyon tehlikesine karşı korumaktadırlar.

 

Titrek kavak ve Huş ormanları yüksek dağları süslemektedir

Üst orman zonunda meralara yaklaşırken iç bölgelerde titrek kavak ve huş ağaçları topluluklar kurmaktadırlar.  Genellikle ince çaplı ve 5-10 m boyları aralarında boy yapmaktadırlar. Huşların gövdelerindeki beyaz kabukları kolayca soyulabilmektedir. Odunları yakacak odun olarak kullanılmaktadır. Sonbahardaki yapraklarının renklenmeleri ile Artvin dağlarını süslerler. Her iki ağaç türünün sürgünlerinden ahırları süpürmede kullanılan çalı süpürgeler yapılmaktadır.

 

Karışık ormanlar Artvin ilinin ormanlarını kat be kat değerli kılmaktadır.

Artvin’de en geniş alanlarda yayılan en değerli ormanları birkaç türün bir arada bulunduğu karışık ormanlarıdır.  Sahil kesiminin yamaçlarını Doğu kayını, Sakallı kızılağaç ve Doğu gürgen (yöresel adı istiriç) ağaçlarının birlikte kurduğu karışık ormanlar bulunmaktadır. Daha da yükseldikçe Balıklı dağında az bir miktar alanda Doğu kayını ve Doğu ladini karışık ormanları göze çarpmaktadır.

Borçka yöresinde alt basamaklarda sarıçam-meşe, sahile yakın kesimlerde kestane, kayın ve kızılağaç ormanları, yüksek basamaklarda Doğu ladini, Doğu Karadeniz Göknarı, Sarıçam ve Doğu kayını ağaçlarının ikili üçlü karışımları yer almaktadır. Camili (Macahel) Bölgesinde hem yapraklılar ( Kayın, gürgen, kızılağaç, meşe, ceviz, akçaağaç, karaağaç)  hem de ibrelilerin (Ladin ve göknar) çoklu karışımları bütün Camili Vadisini arazilerini ötmüş durumdadır.

Maden faaliyetleri yüzünden tahrip edilmiş Murgul ilçesinin yamaçlarında kızılağaç ve akasya ağaçlandırmaları yapılarak doğa yeniden tamir edilmeye çalışılmıştır. Şimdilerde ladinler doğal olarak bu karışımlara katılmaktadır.  Murgul ilçesinin yükseklerinde de kayın, ladin ve göknar ağaçlarından oluşan içerisinde akçaağaç, üvez,  gürgen türlerinin katıldığı karışık ormanlar bulunmaktadır.

Artvin Merkezde Hatila Vadisinde alt rakımlarda sandal, meşe, kayacık karışımı, yükseldikçe ladin ve göknar ağaçlarının karışımları dikkat çekmektedir. Kafkasör yöresinde sarıçam, ladin ve göknar ormanlarına münferit veya guruplar halinde kestaneler, gürgenler ve meşeler katılmaktadır.  Genya dağının arkasında çok değerli sarıçam ladin ve göknar ormanları bulunmaktadır. Oruçlu ve Sarıbudak havzalarında kuraklık kendisini göstermekte ve nehrin karşısında yer alan Dikmenli Derinköy,  A Maden, Y Maden havzalarının alt yamaçlarında kapalılığı bozuk meşeler, üst rakımlarında sarıçam, göknar ve ladin karışık ormanları yer almaktadır.

Yusufeli’ne kadar kuraklığın daha da artmasıyla meşelerin ağaç formları daha da zayıflamakta karışıma ardıçlar dahil olmaktadır. Yusufeli ilçesinin yükseklerinde ise kapalılığı sarıçam, ladin ve göknar ağaçlarının ikili karışımları yer almaktadır.

 

Kaynaklar

Akkemik, Ü. 2016. Meşe Türlerinin Yayılışı ve Botanik Özellikleri, Meşe Çalıştayı, Kırklareli.

Göktürk, T; Artvinli, T ve Bucak, F. 2008. Artvin Kuş Faunası. Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi. 9 (1-2), 33-43

Eminağaoğlu, Ö. 2015. Artvin’ in Doğal Bitkileri, İstanbul: Promat, 456p.

Url-1. http://www.artvin.gov.tr. Artvin Valiliği Web Sitesi

Url-2. https://artvinobm.ogm.gov.tr Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Web Sitesi

Url-3. https://www.tarimorman.gov.tr/DKMP , Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Web Sitesi

 

Meşe Ormanları Oruçlu Mezrası (19.06.2004)

Meşelikler (Alabalık Köyü 09.05.2006)

Sarıçam Ormanları (Ardanuç Ovacık 17.06.2006)

Sarıçam ormanları ( Ormanlı Köyü, Artvin Merkez, 22.06.2006)

Karışık Kalıntı Ormanlar (Aşağı Maden Köyü Haşut Mevkii 16.09.2013)

Ladin Göknar Karışık Ormanları (Yusufeli Yaylalar Köyü 12.06.2010)

 Karışık Ormanlar Genya Dağı

Borçka Karagöl 31.10.2020 Çekim Erdal KOÇ

Şavşat Resim İhsan Koca

Doğu Ladini Ormanları ( Ormanlı Köyü, Foto: O. Bıyıklı) 30.10.2020

Sarıçam  ormanları Yusufeli Karadağ (Irmakyanı) 29.09.2020

Tabiat Anıtı ( Anadolu Kestanesi) Artvin Merkez Naşop Mevkii 30.10.2020 (Foto A. Tüfekçioğlu)




ARTVİNLİLER VAKFI AZERBAYCAN’IN YANINDA

ARTVİNLİLER VAKFI

AZERBAYCAN’IN

YANINDA, HAKLI DAVASINI

DESTEKLİYORUZ

Kafkasların İsrail’i, İşgalci devlet Ermenistan sınır bölgelerindeki, Azeri köylere saldırmış ve sivilleri katletmiştir. Yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz.

Uluslarası hukuku hiçe sayarak, saldırganlığına bazı devletlerin himayesi ile devam eden Ermenistan’a karşı, meşru müdafaa hakkını kullanarak, vatandaşlarının can güvenliğini ve işgal altındaki topraklarını kurtarmak üzere askeri harekat başlatan Azerbaycan’ı destekliyoruz. Allah zafer nasip etsin.

Ülkemiz devleti ve milleti ile kardeş Azerbaycan'ın destekçisi ve duacısıdır.

Ermenistan saldırıları yeni değildir.

Ermenistan, 1988 yılından beri yürüttüğü işgal ve soykırım harekatleri sonucu bir milyon civarında Azerbaycanlı kardeşimizi Karabağ’dan ve işgal ettiği topraklarda yerinden yurdundan etmiş, Hocalı ve çevresinde asimile edemediği binlerce kardeşimizi katletmiştir.

Azerbaycan topraklarının %20’si işgal altındadır. Onun yanında olmak bir kardeşlik ve insanlık görevidir. Benliğini ve vicdanını kaybetmiş, ruhları esir edilip, zalimin yanında saf tutanlar bu sorumluluğu asla taşıyamazlar.

Azerbaycan bugün daha güçlü ve işgal altındaki topraklarını düşmandan kurtarmaya kararlıdır.

Küresel medya ve Ermeni lobilerinin dünya kamuoyunda oluşturmaya çalıştıkları “siviller katlediliyor” algısı Ermenistan’ı kurtarmaya yönelik psikolojik savaş taktikleridir.

Bugün Azerbaycan’ın haklı davasının önüne set çekmeye çalışanlar, binlerce “Yabancı Terörist Savaşçıları” Ermenistan’a kaydırmışlardır. Onların bir hesabı varsa, Allah’ın da bir hesabı vardır. Azerbaycan ve Türkiye iki devlet, tek millet olarak şer güçlere asla fırsat vermeyecektir.


Cumhurbaşkanlığı, Bakanlar Kurulu, TBMM başta olmak üzere tüm Türkiye olarak Azerbaycan’ın ve haklı davasının yanındayız.

Devletimizin ve milletimizin Azerbaycan’ı desteklemesi, insani, tarihi ve dini bir gerekliliktir. Azerbaycan bizi Türk dünyasına bağlayan gönül kapımızdır. Müslüman Müslümanın kardeşidir, onu zalime karşı yardımsız bırakmaz.

Azerbaycan’a destek veren devletimizi, yalan haber ve ithamlarla karalamaya çalışan fitne merkezlerine asla kulak verilmemelidir.

FETÖ ve uzantılarının özellikle sosyal medya üzerinden 15 Temmuz öncesinde yaptıkları gibi devletimizi ve kurumlarını yıpratmak için yaydıkları yalan ve iftara kampanyalarına karşı dikkatli olunmalıdır.

İslâm dünyası, bugün Azerbaycan olmak üzere, diğer mazlum Müslüman milletlerle, emperyalist güçler ve işbirlikçilerinin işgal ve saldırılarına karşı yardımlaşma ve dayanışma içinde olmalıdırlar.

ARTVİNLİLER KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMETLER VAKFI MÜTEVELLİ VE YÖNETİM ADINA

Başkan

Mustafa Yerli




Cennetin çocuklarına ... (2)

Bir önceki yazımızda Artvinliler Vakfı hakkında gerekli bilgileri siz kıymetli okurlarımız ile paylaşmıştım.
2019-2020 öğretim yılımızda başlamış durumda.Başta öğretmenlerimize ve kıymetli öğrencilerimize bu yılın sağlıklı ve başarılı geçmesini Rabbimden diliyorum.Her yıl olduğu gibi bu yıl da vakfımız Artvinli öğrencilerimize burs desteği sağlamaya devam etmektedir.

Sevda şehrimiz Artvinimizin her geçen gün kıymeti artmakta ve şanına yakışır bir hayat standardı sürmesi için çaba harcamaktayız.
Ülkemizin azami göç veren iliyiz.Sebeplerine bakınca toprağında fazlaca gelir sağlayamadığımız içindir diyebiliriz.
Atadan dededen kalan tarımsal geleneklerimizle üretim yapmaktayız.Zaman hızla değişiyor.Bu değişen zamana bizlerinde ayak uydurması gerek.Verimli bir toprağımız var.Yalnız kullanılabilir toprak alanımız kısıtlı.

Devletimiz son zamanlarda hem teşvik ettiği hemde kendi kontrolünde olan bir KENEVİR seferberliği başlattı.Sanırım 22 il bu kapsama alındı.Bizler de Artvinin bu kapsama alınması için çaba harcamalıyız kanaatindeyim.Bu ürün bizim toprağımızda ciddi anlamda maksimum sonuç veren ender bitkilerden biri.İşlenmeyen topraklarımız var.Çiftçilerimiz için hiç bir riski olmayan bir ürün.Alıcısı devlet.Hem siyasi olarak hem de STK kuruluşları olarak bu KENEVİR ekim hakkını almamız için gerekli müracaatlarda bulunmalıyız.

Ayrıca KÜLTÜR MANTARCILIK bir aileyi çok rahat geçindirebilen bir tarımsal ürün.100 m2 de kütük mantarı üretimi yapan ailelerin sayısı artırılmalı.Devletimizin hibe kredileri bu MANTAR için mevcuttur.

Bir başka ürün ise CEVİZ.
Büyük şehirlerde aranır durumdadır Artvin-Şavşat cevizi.Mısır çarşısının büyük kuruyemişcisi ile tanışmıştım.Artvinli olduğumu öğrendiğinde bana ceviz bul getir istediğin fiyattan alırım demişti.Dedim sebebi nedir.Cevap manidar.Ordaki ceviz ağaçlarına hiç bir şekilde kimyasal ilaç verilmemekte ve ürünler tamamen doğal ve sağlıklıdır.O ürünü biz burda özel müşterilerimize vermekteyiz demişti.Hatta bendeniz bir tarlayı da ceviz fidanı ektim.Kendi köyüme Bin adet CEVİZ fidanı ektirdim.İnşallah cocuklarımız bu ağaçlardan faydalanırlar.

Tabi bunları uzaktan söylemek kolay diyeceksiniz.Tamamen haklısınız.Büyük şehirlerde ev kirası,okul masrafı,dünya kadar fatura ödemeleri derken ciddi bir maddi yük altında olan insanlarımız var.Geçim sıkıntısı çeken bu kardeşlerimizin daha ferah bir hayat sürmeleri için köye dönüşü teşvik etmeliyiz.Ayrıca yukarıda bir kaç teşvik olarak saydığımız ve devletimizin bizzat desteklediği ürünlerin üretebilmelerini sağlamalıyız.Hem köylerimiz boş kalmaz hem de gelir sağlayıcı üretim yapar bu kardeşlerimiz.

Son olarak kanayan bir yara olarak Hidro Elektrik Santralleri.
Devlet bizim devletimiz.
Vatan bir bütün olarak bizim vatanımız.
Millet bu devletin ana unsuru.
Devletimizin menfaati bu aziz milletin menfaatidir kanaatindeyim. 1962 yılında HES ruhsatları o zamanki hükümet tarafından özel şirketlere verilmiş.Günümüze gelinceye kadar önceki hükümetlerin politikası olarak ERMENİSTAN,BULGARİSTAN,GÜRCİSTAN vs devletlerden enerji satın almayı yeğlemiş.Devlet bütçesinin %60 lık dilimi sadece enerjiye harcanmakta.Bunuda göz önünde bulundurmak zorundayız.Milli bir hamle başlatan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan enerji konusunda dışa bağımlılığı en asgari seviyeye indirmek için azami çaba harcadı ve harcamakta.
Şahsımın HES konusunda ki acizane kanaati; Artvinde yapılmak için 190 ruhsat verilmiş durumda.Bizzat benim de destekleyerek iptal ettirdiğimiz HES projeleri mevcuttur.
YERLEŞİM ALANLARININ BULUNDUĞU KISIMLARDA HES PROJESİNE KESİNLİKLE MÜSAADE EDİLMEMELİ KANAATİNDEYİM.
YALNIZ HİÇ BİR ŞEKİLDE YERLEŞİM ALANI OLMAYAN BÖLGELERDE DE YAPILMASI TARAFTARIYIM.
Dedik ya;DEVLET BİZİM.Bu devletimizin kendi topraklarında üreteceği enerjiyi dışarıdan almasına da bir ARTVİNLİ olarak şiddetle karşı çıkmalıyız.
İDEOLOJİK GRUPLARIN BİZİ ÖZ BENLİĞİMİZDEN UZAKLAŞTIRMASINA DA ASLA MÜSAADE ETMEMELİYİZ.
Bu yazdıklarımız belki bazı kesimler tarafından tepki çekecektir ama olsun.Çünkü rahmetli İNÖNÜ güzel bir söz söylemiştir.

‘Hakkı savunanların batılı savunanlardan daha cesur olmaları gerekir’ demiştir.
Bu bilinç ile HES konusunu irdeledim.

Saygı ve hürmetle selamlar Rabbime emanet ediyorum.

Mustafa YERLİ
Artvinliler Vakfı Başkanı




Cennetin çocuklarına ... (1)

Artvin bir serhad şehri olması münasebetiyle ülkemizin mihenk taşıdır. Bizler yıllardır bu kıymetli şehrin değerini bilip sahiplenmemiz en üst düzeydedir.Her birimizin çocukluğumuzun geçtiği bu cennet şehir İnsanıyla-Doğasıyla-Kültürü ile biz mensuplarını onore etmiştir.

Artvinimiz coğrafi yapısı tarıma fazlaca elverişli değildir.Gelir kaynağı her ferde yetecek seviyede olmayan şehrimizin insanları çareyi okumada bulmuş ve aziz devlete değer katan yöneticiler yetiştirmiştir.Bizler çaresiz kalmak yerine devlete yük olmadan neler yaparız nasıl çözüm üretiriz çabasında olmuşuzdur.

İstanbul dünya şehri.İstanbulun meşakkatli ve yorucu bir hayat tarzı var.Malüm maddi olanakları fazla olmayan bizler bu şehrin mensuplarıyız.Bu çaresizlik bizlerin birlik ve beraberlik içerisinde olmamızı ve birlikten güç doğar inancı ile kenetlenmemizi gerektirir.BU meanda 26 gönül insanı bir araya gelerek ARTVİNLİLER KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMETLER VAKFINI kurmuştur.

Doc. Dr Nedim Urhan , Dr. Adil Şahin , Dr. İsrafil Kışla , Cafer Yerli ,Mustafa Özeryalım , İlhan Köroğlu , Hafız Osman Şahin ,Mahmut Kurt ,Şerafettin Kılıç ,Süleyman Bilir ,O.Fehmi Dursunoğlu ,M.Lütfi Yapar ,Üzeyir Aytekin ,Sedat Kocaoğlu ,Altay Günay ,Habip Düzcan,Hafit Kaya ,Mustafa Gökyiğit ,Mikail Gül , Süleyman Bahçeci , Nevzat Kaya, Dilaver Demirci ,Lütfi Aydın ,Vahdettin Yeni ,Selim Mısır ,Mehmet Duman kurucusu olan bu 26 güzel insanlara bir gönül borcumuz var.Ahirete irtihal edenlere Rabbimden rahmet,hayatta olanlara da sağlıklı ömür diliyoruz.

Vakfımız kurulduğu yıl olan 1988 tarihinden itibaren Artvinli öğrencilere burs vermeyi kendine amaç edinmiş ve her yıl artarak bu hizmeti devam ettirmiştir.30 yıllık hizmetin sonucunda Artvinli 18.000 öğrenciye burs vermiştir.Burs hizmetinde Artvinliler vakfı yetim,şehit çocuğu,dar gelirli,başarılı öğrencilere öncelik vermektedir.
Bugün geriye dönüp baktığımızda insana yapılan yatırım en kıymetli yatırım olduğunu görmekteyiz.Vakfımızın bu hizmetinin ilelebet devam etmesini yüce Rabbimden diliyorum.
Bugüne kadar vakfımıza hizmet eden kıymetli yönetim kurulu abilerimize sonsuz şükranlarımı arz ediyorum.

Cennet şehrimiz Artvinin ilk sivil toplum kuruluşu olmasıda ayrıca değerlidir.Bütün yöneticiler okadar temiz bir idare sağlamışlar ki hemşehrilerimizde tanıştığımız da vakıf temsilcisi olduğumuzu öğrendiklerinde vakfımız ile ilgili kanaatleri bizi ziyadesiyle memnun etmektedir.
Vakfımız ayrıca darda kalan,evi yanan,desteğe ihtiyacı olan hemşehrilerimize azami ilgi göstermiş ve bütün imkanlarını seferber etmiştir.Ayrıca Hopa İmam Hatip Lisesi yurdunun kaba inşaatini yaparak T.C.Milli Eğitim Bakanlığına devretmiştir.
İlçelerimizde bulunan okullar ihtiyaçlarını dolaylı olarak karşılamıştır.
Bu bir hizmet yarışıdır.

Efendimiz Hz.Muhammed (SAV) öğüdü;Verdikleriniz sizindir der.Bizlerde bunu dustur edinerek hayat nizamımızı Millet-Devler-Mukaddesat odaklı tanzim etmişizdir.
Vakfımızın bundan sonraki hizmetleri artarak devam edecektir.
Artvinin bütün STK larının abisi konumunda olan vakfımız,Vakıf-Federasyon-Derneklerin her birine samimiyetini göstermiştir.Artvin ile ilgili bütün organizelere azami destek olmaktayız.

Bundan sonra da önceliğimiz öğrenciler olacaktır.Onlar bu milletin geleceğidirler.Ancak bu aziz vatan imanlı gençlik ile payidar olur.Vatan ve millet sevgisini kalbinde taşıyan gençlikten hiç bir zaman zarar gelmez.Bursiyer öğrencilerimizin şeceresini tutmayız.Çünkü biz üzerimize düşeni yapar bu aziz vatanın her köşesinde hakkıyla hizmet etmelerni isteriz.Milanist bir mantık ile bizlere hizmet etmesi gibi bir anlayışa sahip değiliz.Bizim burslarımızın tamamı zekat veren milletimizin alın teridir.Onun için bu millete hainlik edecek gençlik çıkmaz anlayışındayım.

Değerli hemşehrilerimden; bu kıymetli vakfımıza sahip çıkmaları ve destekte bulunmalarıdır.Toplumun en kıymetlileri olan gençlere hizmet çıkmak her zaman bizim amacımız olacak .
Saygı ve hürmetle selamlar Rabbime emanet ediyorum.

Mustafa YERLİ
Artvinliler Vakfı Başkanı